Elokuvan tekijät

Ohjaaja Saara Cantell

”Onneli, Anneli ja Salaperäinen muukalainen päättää jännittävällä ja hauskalla tavalla Onneli ja Anneli -elokuvien trilogian. Siinä kiteytyy myös kirkkaammin kuin koskaan aiemmin keskeinen sanoma siitä, miten maailma on ihmeellinen ja täynnä maagisia asioita.”

Saara Cantell (s.1968) on helsinkiläinen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja, taiteen tohtori ja kolmen lapsen äiti. Cantell on ohjannut lukuisia lyhytelokuvia, lasten televisiosarjoja (Vasikantanssi, 2003, Rajametsän tarinoita, 2005) sekä pitkät näytelmäelokuvat Unna ja Nuuk, 2006, Kohtaamisia, 2010, Tähtitaivas talon yllä, 2012, Ainoat oikeat, 2013, Onneli ja Anneli, 2014, Onnelin ja Annelin Talvi, 2015 ja Tulen morsian, 2016

Cantellin elokuvat ovat keränneet palkintoja lukuisilla kansainvälisillä festivaaleilla. Cantell itse on valittu sekä vuoden ohjaajaksi että palkittu elokuvataiteen valtionpalkinnolla yhdessä kuvaaja Marita Hällforsin kanssa.

Onneli, Anneli ja Salaperäinen muukalainen on Cantellin kahdeksas pitkä elokuva. Se on itsenäinen jatko-osa ja trilogian päätöselokuva suuren suosion saavuttaneille Onneli ja Anneli – elokuville.

Parhaillaan Cantell kehittelee tulevia uusia projekteja.

Ohjaajan sana

Onneli, Anneli ja Salaperäinen muukalainen pohjautuu Marjatta Kurenniemen kirjaan Onneli, Anneli ja orpolapset. Se oli minulle lapsena kaikkein rakkain Onneli ja Anneli -kirjoista. Elokuvaversiossamme halusimme säilyttää alkuperäisteoksen hengen, mutta pitää kuitenkin tunnelman edellisistä Onneli ja Anneli -elokuvista tuttuna, lämpimän humoristisena. Elokuvassa orpokoti on vaihtunut nykyaikaisesti lastenkodiksi, ja vaikka siellä vallitseekin johtaja Minna Pinnan komennuksessa kohtuuton kuri, ei lasten elämä silti ole toivotonta.

Onneli, Anneli ja Salaperäinen muukalainen on trilogiamme jännittävin elokuva. Tarinaltaan se on niistä yhteiskunnallisin – ja vauhdikkain. Kyky nähdä asioiden maaginen puoli nousee koko elokuvan pääsanomaksi. Arjen ja ihmeen yhdistäminen, niin juonen kuin visuaalisen toteutuksen osalta, on minulle Onneli ja Anneli -elokuvien ydin. Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen -elokuvassa tämä kiteytyy kirkkaammin kuin koskaan aikaisemmin.

Onnelia ja Annelia näyttelevät Aava Merikanto ja Lilja Lehto ovat kasvaneet roolihenkilöidensä tahdissa elokuva elokuvalta. Koen itseni ohjaajana hyvin etuoikeutetuksi, kun olen saanut kulkea näiden eläytyväisten lapsitähtien kanssa näin pitkän matkan. Onnelin ja Annelin lisäksi tarinassa on keskiössä ”salaperäinen muukalainen” eli Pekki-poika, jonka roolissa hurmaa Aarni Rämö.  Painopiste on vielä aiempaa enemmän lasten kokemusmaailmassa, kun pääosalasten rinnalle nousee lastenkotilasten vilkas kaarti, erityisesti Pinja ja Heikki (Jenni Lausi ja Viljami Lahti).

Aikuisnäyttelijät ovat pitkälti samat kuin kahdessa edellisessä elokuvassa: Elina Knihtilän ja Kiti Kokkosen Tingelstiina ja Tangelstiina kasvattavat maagisia kasvejaan eivätkä ”ole koskaan huolestuneita mistään”. Poliisimestari Urho Ulpukan (Jaakko Saariluoma) ja hänen puolisonsa Rouva Rosinan (Johanna af Schultén) ensimmäisessä elokuvassa alkanut rakkaustarina huipentuu tässä elokuvassa suloisesti. Ja kuten aina, myös nyt Eija Ahvon ihana Rouva Ruusupuu ratkaisee kodin rakentamiseen liittyvän ongelman.

Onnelin ja Annelin talvi -elokuvasta tutuista pikkuruisista Vaaksanheimoista Onneli, Anneli ja Salaperäinen muukalainen -elokuvassa seikkailevat mukana perheen miehet, isä ja Putti Vaaksanheimo (Joonas Saartamo ja Aleksis Koistinen). Uusia kasvoja elokuvassa ovat Jani Toivolan riemastuttavan itserakas kaupunginjohtaja sekä tietenkin lastenkodin tiukka johtaja, Jenni Kokanderin huikeasti näyttelemä vastustamattoman tosikko Minna Pinna.

Ohjaajana jätän Onnelin ja Annelin maailman tämän elokuvan myötä haikeana, mutta onnellisena. Tuttu taiteellinen tiimimme on hitsautunut elokuva elokuvalta tiiviisti yhteen, ja olen ylpeä siitä maailmasta, jonka olemme näiden upeiden lahjakkuuksien kanssa yhdessä luoneet. Erityisen ylpeä olen tästä trilogian päätöselokuvasta. ONNELI, ANNELI JA SALAPERÄINEN MUUKALAINEN on eheä, ytimekäs, hauska ja jännittävä. Ja mielestäni juuri sopivasti maaginen.

Helsingissä, 29.11.2016
Saara Cantell
Elokuvaohjaaja

Tuottaja
Teea Hyytiä

Teea Hyytiä on menestyksekkäästi luotsannut Zodiak Finlandia jo yli 15 vuotta. Toimitusjohtajan roolin ohella Teea Hyytiä on tuottanut yli 200 tuntia tv-draamaa ja neljä elokuvaa. Teea Hyytiällä on Filosofian maisterin tutkinto Helsingin Yliopistosta pääaineenaan teatteritiede ja hän on suorittanut myös valmistumisensa jäljeen jatko-opintoja Utrechtin ja Amsterdamin yliopistoissa Hollannissa. Teea kokee tekijänä sydämen asiaksi sen, että saa olla mukana tekemässä tv-draamaa ja elokuvia lapsille. Onneli ja Anneli kirjasarja oli Teea Hyytiän lempikirjoja lapsuudessa. Vuonna 2004 Marjatta Kurenniemi myönsi Teea Hyytiälle option Onneli ja Anneli kirjasarjaan ja siitä alkoi  Onneli ja Anneli elokuvien menestystarina.

Tuottaja
Sari Lempiäinen

Sari Lempiäinen on taiteen maisteri, joka on valmistunut Aalto-yliopiston elokuvataiteen osastolta pääaineenaan elokuva- ja tv-tuotanto. Monissa kotimaisissa leffoissa ja tv-sarjoisssa eri työtehtävissä vuosien varrella työskennellyt Sari on ollut tuottajana Zodiak Finlandilla vuodesta 2011 lähtien. Myös mm. dokumenttielokuvia tuottaneelle Sarille Onneli ja Anneli – elokuvat ovat erityisen rakkaita leffaprojekteja ennen kaikkea niiden suvaitsevaisen, hyväntahtoisen ja lämminsydämisen maailman takia. Onneli ja Anneli -sadut ja leffat ovat hyväksi kaikille lapsille ja aikuisille!

Käsikirjoittaja Sami Keski-Vähälä

“Niin käsikirjoittajan työssä kuin tässäkin tarinassa suurimmat asiat tapahtuvat mielikuvituksen voimalla.”

Sami Keski-Vähälä (s. 1972) on näytelmäkirjailija ja elokuvakäsikirjoittaja. Keski-Vähälä on teatterikorkeakoulun dramaturgipuolen kasvatti, joka on työskennellyt läheisesti mm. Helsingin kaupunginteatterin ja Ryhmäteatterin kanssa. Ryhmäteatterissa on kantaesitetty kaikkiaan seitsemän Keski- Vähälän näytelmää, mm. menestystrilogia Päällystakki, Euroopan taivaan alla ja Jatkuvaa kasvua. Trilogian viimeinen osa palkittiin syksyllä 2012 maailman suurimman taidefestivaalin Fringen best new play -palkinnolla. Samin uusimpia teoksia teatterin saralla ovat mm. Ryhmäteatterin Jäniksen vuosi ja Mielipuolen päiväkirja sekä Kari Hotakaisen romaanista dramatisoitu Luonnonlaki Helsingin Kaupunginteatterille

Keski-Vähälä on kirjoittanut 2000-luvulla myös lukuisia elokuvia, mm. parhaan käsikirjoituksen Jussi-ehdokkaana vuonna 2006 olleen lastenelokuvan Unna ja Nuuk, Mika Kaurismäen kanssa mm. elokuvat Tie Pohjoiseen (2012) ja Elämältä kaiken sain (2015) sekä aiemmat Onneli ja Anneli –elokuvat Onneli ja Anneli (2014) ja Onnelin ja Annelin Talvi (2015).

 

Tekijätiedot

Käsikirjoittaja
SAMI KESKI-VÄHÄLÄ

Ohjaaja
SAARA CANTELL

Tuottajat
TEEA HYYTIÄ
 & SARI LEMPIÄINEN

Kuvaaja
MARITA HÄLLFORS

Lavastaja
MINNA SANTAKARI

Pukusuunnittelija
AULI TURTIAINEN

Maskeeraussuunnittelija
ANU ROKKANEN

Leikkaaja
ANNE LAKANEN

Äänisuunnittelija
PIETARI KOSKINEN

Säveltäjä
ANNA-MARI KÄHÄRÄ

VFX-suunnittelija
TUOMO HINTIKKA

Lasten roolittaja
MINNA SORVOJA

Tuotantopäällikkö
ASTA VIERTOLA

Stillkuvat
HELI SORJONEN

Tuotantoyhtiö
Zodiak Finland Oy
www.zodiakfinland.fi

Levittäjä
Nordisk Film
www.nordiskfilm.fi