Elokuvan tekijöistä

Ohjaaja Saara Cantell

”Onneli ja Anneli on anarkistisen aurinkoinen ylistyslaulu ystävyydelle ja arjen keskeltä löytyvälle magialle.”

Saara Cantell (s.1968) on helsinkiläinen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja kolmen lapsen äiti. Cantell on käsikirjoittanut ja ohjannut lukuisia lyhytelokuvia (mm. Sirpalesatu, 1996, Potretti, 2003 ja Den stora resan, 2005), kuunnelmia ja televisiosarjoja (mm. Vasikantanssi, 2003, Rajametsän tarinoita 2005). Onneli ja Anneli -elokuva on monipuolisen Cantellin viides pitkä elokuva. Hänen aiempia teatterielokuviaan ovat lastenelokuva Unna ja Nuuk, 2006, draamaelokuvat Kohtaamisia, 2010 ja Tähtitaivas talon yllä, 2012 sekä romanttinen komedia Ainoat oikeat, jonka ensi-ilta on joulukuussa 2013.

Cantellin elokuvia on palkittu lukuisilla kansainvälisillä festivaaleilla. Vuonna 2010 hänet valittiin Suomessa vuoden elokuvaohjaajaksi sekä palkittiin elokuvataiteen valtionpalkinnolla yhdessä kuvaaja Marita Hällforsin kanssa. Kohtaamisia-elokuva toi Cantellille myös parhaan ohjauksen Jussi-ehdokkuuden. Keväällä 2011 Saara Cantell väitteli taiteen tohtoriksi lyhytelokuvan kerrontakeinoista.

Parhaillaan Cantell valmistelee työnimellä Hiljainen tieto kulkevaa tulevaa elokuvaansa, ja opettaa ohjausta ammattikorkeakoulu Arcadassa.

Käsikirjoittaja Sami Keski-Vähälä

“Onneli ja Anneli –elokuvaa kirjoittaessani ajattelin usein, että maailmassa pitäisi olla niin paljon enemmän asioita, jotka ovat juuri sopivia pienille tytöille.”

Sami Keski-Vähälä (s. 1972) on näytelmäkirjailija ja elokuvakäsikirjoittaja. Keski-Vähälä on teatterikorkeakoulun dramaturgipuolen kasvatti ja työskennellyt läheisesti mm. Helsingin kaupunginteatterin ja Ryhmäteatterin kanssa, jossa on kantaesitetty kaikkiaan seitsemän Keski-Vähälän näytelmää, mm. menestystrilogia Päällystakki, Euroopan taivaan alla ja Jatkuvaa kasvua. Trilogian viimeinen osa Continuous Growth palkittiin syksyllä 2012 maailman suurimman taidefestivaalin Fringen best new play -palkinnolla. Samin uusimpia teoksia teatterin saralla ovat mm. Kansallisteatterin Neljäs tie ja Ryhmäteatterin Jäniksen vuosi.

Keski-Vähälä on kirjoittanut 2000-luvulla myös lukuisia elokuvia, mm. parhaan käsikirjoituksen Jussi-ehdokkaana olleen lastenelokuvan Unna ja Nuuk(2006) sekä yhdessä Mika Kaurismäen kanssa mm. elokuvat Haarautuvan rakkauden talo ja  Tie Pohjoiseen, joka oli vuoden 2012 katsotuin elokuva Suomessa.

Onneli ja Anneli –elokuva perustuu Marjatta Kurenniemen kirjaan Onnelin ja Annelin talo. Elokuvaa ovat tukeneet Suomen elokuvasäätiön lisäksi Yle, Pohjoismainen elokuva- ja televisiorahasto sekä Kirkon mediasäätiö.

Onneli ja Anneli -elokuvan pääyhteistyökumppaneja ovat: Eurokangas, Kannustalo, Pikkujätti ja Loviisa.

Onneli ja Anneli -elokuvan tekijät

Käsikirjoittaja
SAMI KESKI-VÄHÄLÄ

Ohjaaja
SAARA CANTELL

Tuottajat
TEEA HYYTIÄ
SARI LEMPIÄINEN

Kuvaaja
MARITA HÄLLFORS F.S.C.

Lavastaja
MINNA SANTAKARI

Pukusuunnittelija
AULI TURTIAINEN

Maskeeraussuunnittelija
ANU ROKKANEN

Leikkaaja
ANNE LAKANEN

Äänisuunnittelija
PIETARI KOSKINEN

Säveltäjä
ANNA-MARI KÄHÄRÄ

VFX-suunnittelija
TUOMO HINTIKKA

Lapsinäyttelijöiden roolittaja
MINNA SORVOJA

Linjatuottaja
CARITA KAUPPINEN

Tuotantoyhtiö:
Zodiak Finland Oy
www.zodiakfinland.fi

Levittäjä:
Nordisk Film
www.nordiskfilm.fi

Still-kuvat:
Jolle Onnismaa