Onneli ja Anneli -kirjat

Onneli ja Anneli –elokuva perustuu Marjatta Kurennimen kirjaan Onnelin ja Annelin talo, joka on ilmestynyt ensimmäisen kerran jo vuonna 1966, ja on ensimmäinen Kurenniemen neljästä rakastetusta Onneli ja Anneli –kirjasta. Onneli ja Anneli -kirjat kuuluvat edelleen kotimaisten satukirjojen ehdottomaan eturiviin.

Onnelin ja Annelin talo

Onneli ja Anneli ovat parhaat ystävykset. Eräänä kesäpäivänä he pääsevät muuttamaan ikiomaan taloonsa ja tutustuvat merkillisiin naapureihinsa Tingelstiinaan ja Tangelstiinaan, jotka kasvattavat salaperäistä puutarhaa. He tutustuvat myös taiteelliseen poliisi Ulpukkaan sekä säästöpossuja myyvään äreään rouva Rusinaan. Onneli ja Anneli viettävät Ruusukujalla unelmiensa kesän, josta ei puutu yllätyksiä ja seikkailuja!

Maija Karman kuvittama Onnelin ja Annelin talo ilmestyi ensimmäisen kerran 1966. Nyt kirja on saatavilla upeana elokuvaversiona, jossa on mukana myös elokuvaliite.

Onnelin ja Annelin kootut kertomukset

Kaikki Onneli ja Anneli –kirjat yksissä kansissa

Kurenniemi, Marjatta
Karma, Maija

Onnelin ja Annelin kootut kertomukset on alun perin julkaistu neljänä erillisenä teoksena Onnelin ja Annelin talo, Onnelin ja Annelin talvi, Onneli, Anneli ja orpolapset sekä Onneli, Anneli ja nukutuskello. Onneli ja Anneli -kirjat ovat Maija Karman kuvittamia.

Onneli ja Anneli ovat ihan tavallisia pikkutyttöjä, ehkä vähän onnellisempia vain kuin useimmat muut. Eräänä kesäpäivänä he pääsevät muuttamaan Tingelstiinan ja Tangelstiinan naapuriin – ikiomaan taloonsa! Talven kynnyksellä uutta asuntoa etsivä Vaaksanheimon väki mahtuu somasti viettämään pikkujoulua tyttöjen nukkekotiin, mutta vastapäätä muuttanut orpokoti aiheuttaa kaikenlaista mieliharmia. Kun hajuvesitehtailija Viksari ja pääylioikaisuinsinööri Oikotie ryhtyvät juonimaan, tarvitaan Kissanmintun kaupungin pelastamiseksi paitsi Onnelin ja Annelin kekseliäisyyttä myös Vekotiitus Vappusen nukutuskelloa.

Onneli ja Anneli
puuhakirja

Satumaisen hurmaava puuhapaketti!

Sukella Onnelin ja Annelin riemukkaaseen maailmaan: piirrä, väritä ja ratko tehtäviä.

Seikkaile Tingelstiinan ja Tangelstiinan puutarhassa, osallistu Urho Ulpukan piirustuskouluun, suunnittele värikkäitä mekkoja ja astu sisään Onnelin ja Annelin taloon. Kirja sisältää paljon puuhaa ihastuttavan Onneli ja Anneli-elokuvan hengessä.

Kurenniemi, Marjatta

Lastenkirjailija Marjatta Kurenniemi (7.5.1918-14.11.2004) syntyi Helsingissä, mutta asui viimeiset elinvuotensa Taipalsaaressa.
 Kurenniemen tunnetuin tuotanto on  Onneli ja Anneli -sarja, jossa toistuvat Kurenniemen rakkaimmat aiheet: lapsen onni ja unelmat sekä huolenpitoa tarvitseva luonto.

Kurenniemi kirjoitti vuosien kuluessa kattavan valikoiman kirjoja: satujen, nuortenromaanien ja runojen lisäksi myös näytelmiä. Kaiken kukkuraksi hän suomensi lukemattomat määrät lastenkirjoja. 


Kurenniemen esikoisteos Pukke Punamuurahaisen seikkailut ilmestyi vuonna 1946.  Kurenniemi on palkittu mm. Topelius- ja Tirlittan-palkinnoilla, ja hän vastaanotti Pro Finlandia -mitalin v. 1969 sekä Taiteen valtionpalkinnon v. 2003.

© Yleissopimus: Katri Lehtola ja Antti Nissinen