Tutustu millaista elokuvan pehmolelu-tähdillä oli kuvauksissa

Tutustu millaista elokuvan pehmolelu-tähdillä oli kuvauksissa

Onneli, Anneli ja Salaperäinen muukalainen -elokuvaan etsittiin keväällä reippaita ja esiintymiskykyisiä pehmoleluja tärkeään rooliin. Satojen hakemuksien joukosta lapsiraati valitsi lopulta neljä ilmeikästä ja iloista hakijaa: Mää-lampaan, Kettuli-ketun, Vadelma-pupun ja Siiri-possun.

Tässä jutussa pääset tutustumaan mitä pehmoeläimet oikein puuhasivat kuvauksissa, millaista elokuvan teko on ja makupalan siitä millainen uusi Onneli, Anneli ja Salaperäinen muukalainen –elokuva on. Millainenkohan lastenkodin tiukkaa johtajatar Minna Pinna on? Entä mikä on kuvauksissa tylsintä? Ja mikä oli pehmolelujen mieleenpainuvin hetki? Se selviää pian.

(klikkaa kuvaa suuremmaksi)
Mää ja ystävykset Santtu-ponin selässä

 

Kuvauspäivä Mään ja muiden pehmolelujen matkassa

Mään kuvauspäivä alkaa autokyydillä kuvauspaikalle. Häntä vähän jännittää, mutta jännitys vaihtuu pian uteliaisuudeksi siitä, mitä päivä tuo tullessaan. Tänään elokuvaa kuvataan Ruusukujan lastenkodissa, jota todellisuudessa esittää vanha puukoulu. Kuvauspaikalle täytyy aina saapua ajoissa, sillä ennen kun kamera käy, täytyy pukea roolivaatteet ja käydä maskeeraajan luona. Määllä ei tässä elokuvassa ole roolivaatteita, joten hän hyppää tottuneesti suoraan maskeeraajan tuoliin ja höpöttelee niitä näitä, samalla kun hänen villansa pestään ja harjattaan siistiksi. Kun Mää on valmis, on aika kiiruhtaa settiin, joka tarkoittaa tilaa, jossa elokuvaa kuvataan.

(klikkaa kuvaa suuremmaksi)
Mää lastenkodin portailla

Mään riemuksi muut pehmot ovat jo häntä vastassa ja pian he pääsevät yhdessä ihastelemaan miltä lavastus näyttää lastenkodissa. Kaikki näyttää niin aidolta, että kaveruksilta pääsee ihastunut huokaus. Lastenkodin kerrossänkyrivistö saa Vadelma-pupun villiintymään sen verran paljon, että hän alkaa pomppia ja roikkua kaiteista niin, että Mään ja Kettulin on pakko vähän rauhoitella häntä.

(klikkaa kuvaa suuremmaksi)
Ystävykset sängyllä

Sitten on aika harjoitusten. Elokuvan ohjaaja Saara Cantell käy läpi käsikirjoituksen ja kertoo kaikille pehmoeläimille tarkat ohjeet siitä, missä heidän tulisi olla ja miten heidän tulisi eläytyä. Mään paikka on repussa, joka kuuluu lastenkodin tytölle, nimeltä Pinja. Pinjaa näyttelee pirteä 7-vuotias Jenni. Mää ja Jenni tulevatkin hyvin toimeen keskenään, sillä heistä on tullut kuvausten aikana ihan oikeat ystävät.

(klikkaa kuvaa suuremmaksi)
Mää ja elokuvan ohjaaja Saara

(klikkaa kuvaa suuremmaksi)
Elokuvan ohjaaja Saara käy Mään kanssa kohtausta läpi

Mää on oppinut sen, että elokuvan teko on tarkkaa ja aikaa vievää puuhaa. Yhtä kohtausta kuvataan välillä kymmeniä kertoja ennen kuin elokuvantekijät ovat tyytyväisiä lopputulokseen. Välillä aika käy myös pitkäksi kun täytyy odotella omaa vuoroaan. Onneksi kaikki työryhmässä ovat kuitenkin todella mukavia ja auttavaisia ja he opastavat Määtä aina tilaisuuden tullen elokuvanteosta. Hän pääsee mm. tutkimaan elokuvakameraa hyvin läheltä – tosin sen nappuloihin hän ei saa koskea. Hän saa myös päähänsä kuulokkeet, joista voi kuulla näyttelijöiden lausumat vuorosanat, eli dialogin.

(klikkaa kuvaa suuremmaksi)
Mää ja elokuvakamera

(klikkaa kuvaa suuremmaksi)
Mää kuuntelee kuulokkeista Dialogia

Mään vatsaa kurnii juuri sopivasti lounastauon aikoihin. Perjantaisin lounaan lisäksi tarjoillaan myös jälkiruokaa ja tänään se on raikas jäätelöpuikko. Ruokailun jälkeen Mää uskaltautuu Minna Pinnan toimistoon, mutta tämä yllättääkin hänet itse teosta. Minna Pinnaa esittävä näyttelijä Jenni Kokander on kuitenkin todellisuudessa todella rento ja hauska tyyppi ja pian he nauravat yhdessä Mään kertomille vitseille.

(klikkaa kuvaa suuremmaksi)
Mää syö lounaalla tyytyväisenä jälkkärijäätelöä

(klikkaa kuvaa suuremmaksi)
Minna Pinnaa näyttelevä Jenni Kokander ja Mää

Kun kuvaukset lastenkodilla saadaan purkkiin, siirrytään toiseen lokaatioon, eli toiseen kuvauspaikkaan. Mää ja kumppanit ovat aivan innosta piukeina, sillä vihdoin he pääsevät vierailemaan Ruusukujalle! Pian Onnelin ja Annelin talo häämöttää edessäpäin ja kaverusten päivän kohokohta on se kun he pääsevät kuvaan sen edustalle. Mää on seikkailumielellä ja sukeltaa Onnelin ja Annelin postilaatikkoon katsomaan onko sinne tullut postia. Myös Siiri-possu löytää mieleisensä majan Vahdin kopista ja vilvoittelee hetken sen varjossa.

(klikkaa kuvaa suuremmaksi)
Mää on sukeltanut postilaatikkoon

(klikkaa kuvaa suuremmaksi)
Siiri-possu Vahdin kopissa

Kettuli huomauttaa, että muurin takana on Rosinan ja Ulpukan talo ja Mää kiipeää katsomaan. Pariskunta ei taida olla juuri nyt kotona, mutta kaverukset löytävät rivistön säästöpossuja ja intoutuvat ratsastamaan niillä. Pian heitä kutsutaan radiopuhelimesta seuraavaan kohtaukseen ja leikki jää sikseen. Kuvauspaikalle ovat saapuneet myös Onnelia ja Annelia esittävät Aava ja Lilja – nyt Vadelma-pupua alkaa hieman ujostuttaa.

(klikkaa kuvaa suuremmaksi)
Mää kurkistaa aidan yli

(klikkaa kuvaa suuremmaksi)
Ystävykset ja säästöpossut

Myöhemmin kuvaukset ovat Mään osalta ohi, mutta hän jää vielä hetkeksi Ruusukujalle seuraamaan kuvattavia kohtauksia. Loikoillen lepotuolissa aurinko lämmittää mukavasti ja hän saa lainaksi Annelin aurinkolasit. Ympärillä touhuaa iso työryhmä ja kuvauspaikalla vilistää paljon lapsia, mikä on Määstä vain mukavaa. Onneksi tämä ei ollut vielä viimeinen kuvauspäivä, hän pohtii, sillä mahtava kesä on vasta aluillaan unelmien työpaikassa upeassa porukassa.

(klikkaa kuvaa suuremmaksi)
“Olipa onnistunut kuvauspäivä”, Mää huokaa.

Onneli, Anneli ja Salaperäinen muukalainen –elokuva tuli elokuvateattereihin tammikuussa 2017. Mää jännittää tuoko roolisuoritus hänelle parhaan pehmolelunäyttelijän Jussi-ehdokkuuden.

Kuvat: Fiia Viitanen ja Heli Sorjonen